Stereotyper – Københavns Universitet

Forside > Temaer > Stereotyper

Hvad er stereotyper?

Når vi møder en, vi ikke kender, danner vi et førstehåndsindtryk. Vi tjekker signaler som: mimik, tøj, frisure, stemme, kropsholdning, gangart og sprogbrug. Førstehåndsindtrykket er stereotypier - psykologiske båse vi sætter hinanden i.

Vi vil gerne behandles som individer. Men vi kan alligevel ikke komme uden om båsene. De bruges til at få en første orden på nye indtryk.

Sprogdragter

Man kan sige, at vi alle bærer en sproglig dragt. Efter omstændighederne tager vi den finere eller den mere afslappede sprogdragt på. Men dragten siger også noget om, hvor i landet vi kommer fra, de sociale grupper vi færdes i og vores alder. Det ville være overraskende, hvis morfar kom vadende i baggy pants og sagde: "hva' så der?". Men det sker i Rolatorbanden

Forskning i stereotyper

Er sprogstereotyper ens for drenge og piger? På Sprogforandringscentret laves undersøgelser af unges holdninger til pige-sprog og drenge-sprog. I en af undersøgelserne har man bedt unge vurdere andre unges stemmer optaget på bånd. Stemmerne er på forhånd opdelt i tre forskellige måder at tale på: lokalt, moderne og konservativt. Disse måder kaldes farvninger, og er variationer af standardsproget, rigssprogsnormen.

Undersøgelsen viser, at moderne sprog giver mere kredit, hvis det bliver talt af drenge end af piger. Og at drenge som taler moderne fremstår som selvsikre, spændende, tjekkede og flinke. 

Hvordan kan det være? Et bud er at stereotypen for en ’rigtig pige’ er, at hun er og taler ’pænt’, mens stereotypen for en ’rigtig dreng’ er at være lidt ’fræk’ og ’uartig’. Dyk længere ned i undersøgelsen om stereotyperne for drenge og piger.