Om talesprogsbutikken – Københavns Universitet

Forside > Om talesprogsbutikken

Hvad er talesprogsbutikken?

Talesprogsbutikken er stedet, hvor du kan få viden om talesprog og sparring til opgaver eller projekter. Portalen fungerer som supplement til den almindelige undervisning i folkeskolens ældste klasser og på gymnasiale uddannelser, eksempelvis i dansk, almen sprogforståelse og tværfaglige projekter. Du kan også bruge den, hvis du vil skrive SSO, SRO eller lave AT med et talesprogsrelateret emne. Få inspiration i Idébanken

Talesprogsbutikken er din mulighed for at få besvaret spørgsmål af to kandidatstuderende, der dagligt beskæftiger sig med talesprog. Vi er klar med viden og sparring. Og så har vi sprogforskerne fra Sprogforandringscentret inden for rækkevidde.

På den måde bringer Talesprogsbutikken den nyeste forskning i dansk talesprog ud til uddannelsesinstitutionerne og sprogligt interesserede. 

Hvem står bag siden?

Sprogforandringscentret, DGCSS, på Københavns Universitet står bag portalen. Centret undersøger, hvordan det danske sprog udvikler sig og afprøver en ny sprogforandringsteori. En række af landets førerende sprogforskere sidder på Sprogforandringscentret, f.eks. Frans Gregersen, Marie Maegaard, Tore Kristiansen og Jens Normann Jørgensen. Det er også på Sprogforandringscentret en af verdens største databaser over talesprog findes.

Portalen er blevet til med økonomisk støtte fra Danmarks Grundforskningsfond.

Sprogsyn

Sprogforandringscentret har et sociolingvistisk syn på sprog. Sociolingvistikken er en sprogvidenskabelig retning, som vender forstørrelsesglasset mod det levende, varierede og sociale sprog. Sproget beskrives, men dømmes ikke som rigtigt eller forkert, grimt eller pænt. Anbefalinger og normer for korrekt sprog findes altså ikke på portalen. 

Mission

  • formidle viden om talesprog

  • videregive begreber til at beskrive talesprog

  • bevidstgøre om talesprogets forandringer og variationer

  • skabe tolerance for forskellige varianter af talesprog

  • gøre talesprog til en mere integreret del af danskfaget - både i folkeskolen og på gymnasiale uddannelser - og af faget Almen Sprogforståelse