Latter i ordbog – Københavns Universitet

Forside > Aktuelt > Latter i ordbog

26. september 2011

Latter i ordbog

At få 'ha' ind i Ordbogen

I Ordbog over Dansk Talesprog (ODT) vil du kunne finde oplysninger om latter-ord, f.eks. ’ha’.

Lige nu er forskerne som laver ordbogen i gang med at undersøge, hvordan latterfænomener som ’ha’ bruges. Bruges ’ha’ forskelligt af piger og drenge, ældre og unge? Er der forskel på sammenhænge 'ha' bruges i? Læs mere her.

For at besvare spørgsmålene kigger forskerne på en masse talesprogsdata, som ligger på Sprogforandringscentret. Det meste data er sociolingvistiske interviews. Det sociolingvistiske interview er kendetegnet ved, at forsøge at efterligne hverdagssamtalen, så interviewpersonen snakker, som han/hun ville gøre i en almindelig samtale.

ODT en anden slags ordbog end de traditionelle

Traditionelle ordbøger bygger på skriftsprog. Talesproget og talesprogskilder bliver behandlet som et supplement til et kernesprog. Når opslagsordet er et talesprogsrelateret ord bliver det markeret i ordbogen, så du kan se det ikke er en del af den skriftssproglige norm. Der er altså i de traditionelle ordbøger en kraftig skriftsproglig dominans, og talesproget er nærmest at betragte som sprogfamiliens ’sorte får’.

ODT (Ordbog over Dansk Talesprog) er i modsætning hertil en talesprogsbaseret ordbog. Den skal profilere talesproget på talesprogets egne præmisser.