Prisnomineret forskerspire på sprogforandringscentret – Københavns Universitet

Forside > Aktuelt > Prisnomineret forskers...

22. november 2011

Prisnomineret forskerspire på sprogforandringscentret

Marie Nordahl-Larsen fra Odsherred gymnasium har med støtte og vejledning fra post doc Janus Møller fra Sprogforandringscentret arbejdet på et forskerspireprojekt der nu nomineres til en forskerspirepris.

Prisen overrækkes i Københavns Universitets festsal torsdag den 8. december.

Maries forskningsprojekt

Maries spirende forskning har overskriften Stemmens effekt målt i Hertz - Et studie i stemmefrekvensens indvirkning på menneskers underbevidste førstehåndsindtryk. Om sin motivation for projektet skriver Marie:

"Jeg interesserer mig for kommunikation, adfærdspsykologi og indflydelse. Derfor har jeg tendens til at lægge mærke til, hvordan folk formulere sig. Om de snakker meget monotont eller varierer deres tonefald eller om de snakker lyst eller mørkt. Jeg bemærker også, hvordan jeg selv reagere på disse forskellige tonefald og undrer mig over, hvorfor jeg reagere på disse forskellige måder.

Jeg finder det derfor interessant, at undersøge hvordan og hvorfor forskellige tonefald påvirker os. Jeg vil netop undersøge om forklaringen på vores reaktioner stammer fra vores oplevelser og erfaringer med disse toneleje eller om det er noget fysisk der gør, at selve tonen er ubehagelig for alle."

Marie opstartede sit projekt i februar i år og afleverede i oktober. Fredag den 18. november modtog hun den glade nyhed om nomineringen af hendes opgave.

Forskerspirer belønnes med 20.000 kr.

4 forskerspirer får mulighed for at vinde en pris på 20.000 kr. til at udføre sit forskningsprojekt. 1 forskerspire fra hver af de 4 kategorier humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og biovidenskab/samfundsvidenskab vinder prisen.

Gymnasieeleverne udarbejder deres eget forskningsprojektforslag og får support til det udførende arbejde af universitetsforskere og får ad den vej kendskab til forskningsmiljøet og et indblik i forskningsarbejde.

Projekt Forskerspirer har eksisteret siden 1998 og er finansieret af Undervisningsministeriet og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

En fremtid med forskning

Marie fortæller hvad det spirende forskningsarejde har betydet for hendes tanker om fremtidig karriere:

"Jeg vidste intet om forskning i sprog før mit forskerspirerprojekt, så al min viden har jeg fået gennem Janus Møller og min kontakt til Sprogforandringscentret: Jeg har fået en rigtig god indsigt i sprogforskning ved bare at være i miljøet og få råd og vejledning fra Janus om sprogforskning.

Jeg er blevet meget interesseret i sprog og sprogforskning og jeg kan sagtens forestille mig en karriere inden for sprogforskning. Jeg er også meget interesseret i kommunikation generelt, hvilket også kunne være en mulig karriere. Uanset hvilken vej jeg vælger, har mit forskerspirerprojekt bestemt dannet grobund for mit karrierevalg."